Loading...

Οι "Proprietary Drivers" και πώς επηρεάζουν τις Custom Roms..;

  • Άρθρο του Unknown
  • at 1/13/2013 -

Όλες οι συσκευές (πόσο μάλλον οι low-end), κλείνουν γρήγορα τον κύκλο των αναβαθμίσεών τους από τον κατασκευαστή τους.

Ευτυχώς όμως για αυτές τις συσκευές, υπάρχει μία φανταστική κοινότητα από developers που συνεχίζει να τις βελτιώνει και να τις αναβαθμίζει.

Δυστυχώς όμως δεν είναι όλα "ρόδινα" όπως ακούγονται. Για να φτιαχτεί μία Custom ROM απαιτούνται και οι ανάλογοι "drivers" για να λειτουργήσουν σωστά όλα τα υποσυστήματα μίας συσκευής. (wifi, bluetooth, gps, radio, κτλ).

Το "πρόβλημα" των "Proprietary Drivers"

Δυστυχώς πολλοί κατασκευαστές SOC, αρνούνται να διαθέσουν τους drivers των υποσυστημάτων τους. Αυτό ως ένα βαθμό είναι κατανοητό (?), καθότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε (και) τους ανταγωνιστές της να μάθουν για τις τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν αναπτύξει.

LG2x, Atrix, Galaxy S2 κτλ

Όλα τα παραπάνω κινητά είναι παραδείγματα που υπέφεραν/υποφέρουν από έλλειψη του source των drivers των υποσυστημάτων τους.

Στο 2Χ όπως και στο Atrix η Nvidia δεν έχει διαθέσει το κομμάτι του κώδικα του Tegra 2 για το GPU acceleration. Επίσης στο Atrix οι drivers του αισθητήρα δαχτυλικού αποτυπώματος είναι proprietary. Το S2 με την σειρά του "υπέφερε" εξ' αιτίας του συστήματος ήχου της Yamaha που για το οποίο δεν είχαμε drivers να ενσωματώσουμε σε Custom Roms. Και η λίστα συνεχίζεται..

Κινητά 2ετίας

Προσέξατε ότι όλα τα κινητά για τα οποία "γκρίνιαξα" είναι 2ετίας? Η Nvidia έχει κάθε λόγο να "φοβάται την βιομηχανική κατασκοπεία" και να μην θέλει να δώσει τον κώδικα για τους drivers του Tegra 4, αλλά γιατί δεν μας δίνει για τον ξεπερασμένο προ-πολλού Tegra 2?

Η Broadcom και το Galaxy Y (BCM2763)

Κάτι ανάλογο είχε γίνει και με το Galaxy Y, και τους Proprietary Drivers για το OpenGL ES στην GPU (BCM2763 VideoCore IV). Η Broadcom όμως (και είναι προς τιμήν της) άρχισε συζήτηση με τους developers πάνω στο θέμα, και τελικά διέθεσε τους Drivers. Ευχαριστούμε λοιπόν Broadcom!

Η Qualcomm και η GPU Adreno 2xx

Η Qualcomm με την σειρά της έχει βοηθήσει την κοινότητα των developers, δίνοντάς μας τα Binaries για την GPU Adreno 2xx για το ICS, και για ARM6 και για ARM7 συσκευές.

Πώς επηρεάζεται ο καταναλωτής..;

Έχοντας αγοράσει το LG 2X και το Motorola Atrix. Αυτές οι συσκευές εκτός από την "έλλειψη" επίσημων αναβαθμίσεων, είχαν και το πρόβλημα με την έλλειψη drivers για την GPU του Tegra 2, το οποίο σημαίνει ότι ΔΕΝ μπορούσαμε να έχουμε/φτιάξουμε σωστές Custom ROMS.

Προσωπικά θα το σκεφτώ 20 φορές πριν αγοράσω κάτι Nvidia-based. Θέλω να μπορώ να περάσω μία σωστή Custom ROM στην συσκευή μου, και θα στηρίξω τους κατασκευαστές που δίνουν τους drivers τους στην κοινότητα των devs.

Επίσης πρέπει οι κατασκευαστές να καταλάβουν ότι με την "κλειστή" στάση τους απέναντι στην κοινότητα των developers καταλήγουν να πουλάνε λιγότερα SoCs.

Τέλος τροφή για σκέψη η "δήλωση" του Linus Torvalds:





Πηγή

Σχόλια