Loading...

Μαθητική Εκπαίδευση στην Ελλάδα και Ελεύθερο Λογισμικό

  • Άρθρο του Unknown
  • at 6/05/2012 -

Όντας πλέον σε μια μεγαλύτερη -εκ της μαθητικής- ηλικία ο γράφων αναρωτιόταν πριν ξεκινήσει την συγγραφή του παρόντος, αν το μάθημα της Πληροφορικής στην ταπεινή μας χώρα προχώρησε τουλάχιστον λίγο προς τα μπροστά ή έχει μείνει ακόμα στις εποχές των Windows 3.xx / 9x [στην καλύτερη, XP] και της κλασσικής συνταγής “Office είναι μόνο το Microsoft Office” [με λίγα λόγια "Ζήτω το Κλειστό Λογισμικό"].



Σε προηγούμενο άρθρο άλλωστε είχαμε και πάλι αναφερθεί στο θέμα, αλλά έκτοτε και με την βοήθεια της αναζήτησης [λέγε με Γούγλη] ο γράφων ανακάλυψε πως γίνονται προσπάθειες που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα της μηχανοργάνωσης του Ελληνικού Κράτους [Ιδιοταγές/Κλειστό Λογισμικό που συνήθως αγοραζόταν μαζί με τους αντίστοιχους υπολογιστές προς... αρκετά χρήματα] αλλά συνήθως δεν έβρισκαν αρωγό το… ίδιο το κράτος [με τα αποτελέσματα να είναι πλέον φανερά σε όλους μας καθότι "Λεφτά"...δεν..."υπάρχουν"].

Μετά από αυτή την εισαγωγή, ας μπούμε στο θέμα μας. Ενώ υπάρχουν αρκετές διανομές προσανατολισμένες στην εκπαίδευση [πχ. Edubuntu, SkoleLinux και άλλες], αυτές δεν μπορούν να “απευθυνθούν” στους Έλληνες μαθητές καθώς λείπει το αντίστοιχο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Υλικό.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο γράφων ανακάλυψε μόνο 2 Ελληνικές διανομές που απευθύνονται σε μαθητές [το Slackel-Edu (που βασίζεται στο Slackel) και το Sxolinux] εκ των οποίων η πρώτη έχει σταματήσει οριστικά την ανάπτυξή της σύμφωνα με δηλώσεις του δημιουργού της ενώ η δεύτερη [που είναι και η φιλικότερη προς τους μικρότερους μαθητές] δείχνει επίσης να έχει “παγώσει” την ανάπτυξή της. Για φοιτητές πάλι και για έχοντες την ανάγκη χρήσης επιστημονικών εργαλείων, το… ψάξιμο οδήγησε στην εύρεση της iLoog, μιας διανομής που αναπτύσσεται από μέλη της Ένωσης Χρηστών Λίνουξ Ιωαννίνων και καλύπτει ακριβώς αυτό το “κενό”.


Ως μια από τις καλύτερες προσπάθειες όμως αξίζει να αναφερθεί ο ιστότοπος της Τεχνικής Στήριξης, μιας υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων [...] η οποία αποσκοπεί στην υποστήριξη του πληροφοριακού εξοπλισμού των σχολικών και διοικητικών μονάδων που υπάγονται στο Υπουργείο [περισσότερες πληροφορίες για την δράση της εδώ] και, προς έκπληξη του γράφοντα, παρέχει εκπαιδευτικό λογισμικό σε μορφή αποθετηρίου για Ubuntu [με υποστήριξη στις 2 LTS εκδόσεις του, 10.04 και 12.04] αλλά και αντίστοιχου για Fedora [πάντα με την βοήθεια της κοινότητας]!


Η έκπληξη όμως δεν σταματά εδώ, καθώς στον συγκεκριμένο ιστότοπο παρέχονται πολλά βοηθητικά άρθρα σε σχέση με το ελεύθερο λογισμικό στο σχολείο ειδικότερα προς το προσωπικό που έχει δυνατότητες σύνδεσης [δηλ. τους καθηγητές κτλ.] ξεκινώντας από τα πιο “απλά” [πχ. Οδηγός Εγκατάστασης Ubuntu 10.04 LTS σε σχολικά εργαστήρια] και καταλήγοντας σε πιο σύνθετα [πχ. Διαχείριση Τάξης με ΕΛ/ΛΑΚ]!

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε όλα, η Τεχνική Στήριξη υλοποιεί και δράσεις προώθησης του ΕΛ/ΛΑΚ, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη λύση αξιοποίησης ακόμα και του πεπαλαιωμένου υλικού που τα σχολεία ήδη διαθέτουν με υλοποίηση του παρακάτω γραφήματος.




Σχόλια