Loading...

Ενεργοποιήστε τις κρυµµένες δυνατότητες του touchpad

  • Άρθρο του Unknown
  • at 5/13/2012 -


Όλοι πλέον θέλουν να έχουν δυνατότητες touch και multi-touch, στα Windows. Δε χρειάζεται κάποιο ειδικό hardware! Τα περισσότερα laptops διαθέτουν ήδη ένα touchpad µε τέτοια χαρακτηριστικά, που για λόγους οικονοµίας δεν παρέχονται από τους κατασκευαστές, παρ' ότι είναι θέµα υλοποίησης software. Εφόσον έχετε Synaptics touchpad στον φορητό σας υπολογιστή, θα σας δείξουµε πώς µε τη χρήση ενός προσαρµοσµένου driver, ή ενός επίσηµου driver από άλλη εταιρεία, µπορείτε να ενεργοποιήσετε τα κρυµµένα χαρακτηριστικά και να το χρησιµοποιήσετε µε gestures ή και ως multi-touch.
Η Synaptics είναι ίσως ο µεγαλύτερος προµηθευτής touchpads στον κόσµο, και τα προϊόντα της βρίσκονται στα laptops όλων των εταιρειών. Η δοµή και η κατασκευή ενός touchpad επιτρέπει ούτως ή άλλως τον εντοπισµό αλλά και τη χρήση µε πολλά σηµεία επαφής. Τα ηλεκτρονικά στοιχεία υποστήριξης κατά κύριο λόγο είναι ίδια ανά γενιά προϊόντων και εποµένως οι διαφορές µεταξύ των touchpads που τελικά χρησιµοποιούνται ως multi-touch και αυτών που δε χρησιµοποιούνται, είναι µηδενικές. Στην πραγµατικότητα, η ειδοποιός διαφορά είναι ο driver τον οποίο έχει προµηθευτεί η εταιρεία κατασκευής του φορητού σας υπολογιστή. Συνήθως ο driver διαθέτει ένα κλείδωµα των παραπάνω χαρακτηριστικών, λόγω των δικαιωµάτων που έχει αγοράσει η τελευταία.


Αρκετοί από εσάς θα αναρωτιέστε σε αυτό το σηµείο αν το laptop σας διαθέτει τέτοιο touchpad. Ο αµεσότερος τρόπος για να το ελέγξετε αυτό, είναι να δείτε το όνοµά του στη Διαχείριση Συσκευών [Control Panel > System > Device Manager] υπό την κατηγορία Mice and other pointing devices [Ποντίκια και άλλες συσκευές κατάδειξης]. Αν όντως διαθέτετε τέτοια συσκευή στο σύστηµά σας και δεν έχετε ήδη ενεργοποιηµένες δυνατότητες για gestures, τότε ζητάτε έναν νέο driver που θα τις εκµεταλλεύεται.

Όλα είναι software

Η αναζήτηση ενός driver για τις συσκευές αυτές είναι λίγο περίεργη υπόθεση, όµως το θέµα λύνεται µε αρκετά απλό τρόπο. Όπως θα παρατηρήσετε, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο αναγνωριστικό της συσκευής. Αντίστοιχα οι drivers που προσφέρει η Synaptics, είναι γενικοί και δεν αναφέρονται σε συγκεκριµένο hardware. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιµοποιείται ένας γενικός οδηγός που παρέχει ο κατασκευαστής του laptop σας, µε έναν αύξοντα αριθµό της έκδοσής του. Σας προτείνουµε, επίσης, να κατεβάσετε έναν generic driver ο οποίος είναι προσαρµοσµένος ώστε να αναγνωρίζει τις δυνατότητες που έχει κάθε touhcpad και να τις ενεργοποιεί. 

Το αποτέλεσµα της διαδικασίας δεν είναι εγγυηµένο πως θα δουλέψει σε όλους και σε αυτό µεγάλο ρόλο παίζει τελικά το ίδιο το touchpad. Αξίζει να αναφέρουµε πως αρκετές εταιρείες χρησιµοποιούν διαφορετικά touchpads ακόµα και στα ίδια µοντέλα φορητών υπολογιστών. Δηλαδή, αν έχετε τον ίδιο φορητό υπολογιστή µε ένα γνωστό σας, πιθανόν το touchpad να µην είναι ίδιο [αυτό συµβαίνει συνήθως σε διαφορετικές παρτίδες κατασκευής].

Ο προσαρµοσµένος driver δεν κυκλοφορεί επίσηµα, όπως καταλαβαίνετε, ωστόσο µπορείτε να τον βρείτε εύκολα µε µια αναζήτηση στο Google, ψάχνοντας µε τα κλειδιά αναζήτησης synaptics allOS modded. Ένα από τα links που δουλεύουν, παραπέµπει στην υπηρεσία διαµοιρασµού αρχείων FilesTube [tinyurl.com/2fsctdy]. Ο driver υποστηρίζει όλα τα λειτουργικά συστήµατα Windows από τα XP και µετέπειτα, όµως καθώς είναι "πειραγµένος", δεν είναι πιστοποιηµένος WHQL, ούτε signed.

Reboot και πάμε!


Αφού έχετε τον driver στον σκληρό σας, για να ξεκινήσετε τη διαδικασία, πρέπει πρώτα να απεγκαταστήσετε τον ήδη υπάρχοντα. Πριν προχωρήσετε, βεβαιωθείτε πως έχετε backup το αρχείο εγκατάστασης του driver του φορητού σας, αλλά και ένα ποντίκι συνδεδεµένο στον υπολογιστή σας [αν δε θέλετε να κάνετε τη δουλειά µε το πληκτρολόγιο]. Η απεγκατάσταση γίνεται από τη διαχείριση συσκευών µε δεξί κλικ στη συσκευή και Κατάργηση εγκατάστασης. Όταν ολοκληρωθεί, επανεκκινήστε τον υπολογιστή και αφήστε τον να ολοκληρώσει όλη τη διαδικασία κατά την οποία θα περάσει έναν γενικό driver των Windows για touchpad.


Προχωρήστε στην εγκατάσταση του προσαρµοσµένου driver και όπου ρωτηθείτε, ασχέτως του µηνύµατος που θα σας εµφανίσει, επιλέξτε εγκατάσταση [Install]. Όταν ολοκληρωθεί και αυτή, πραγµατοποιήστε ένα ακόµα reboot. Πλέον είστε έτοιµοι να ενεργοποιήσετε όλες τις κινήσεις που έχει εντοπίσει ο προσαρµοσµένος driver.


Για να τις βρείτε στο Control Panel, αναζητήστε τα Mouse Settings [Ρυθµίσεις ποντικιού] και στην τελευταία καρτέλα Device Settings [Ρυθµίσεις συσκευής] επιλέξτε Settings [Ρυθµίσεις], ώστε να έχετε πρόσβαση στο διάλογο µε τα gestures. Στις κατηγορίες Two Finger Gestures αλλά και Three finger Gestures θα ενεργοποιήσετε και θα ρυθµίσετε τις κινήσεις που υποστηρίζει το touchpad σας. Εκτός από αυτές που είναι multi-touch, θα βρείτε και άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές όπως το momentum, µε το οποίο ο κέρσορας µπορεί αποκτά ορµή και συνεχίζει να κινείται ακόµα και όταν δεν ακουµπάτε πλέον την επιφάνεια χειρισµού.


Αν όλα πάνε καλά, έχετε πλέον έναν νέο τρόπο χειρισµού τού υπολογιστή σας, τον οποίο µπορεί να χρειαστεί αρκετό καιρό για να ανακαλύψετε, όµως αποτελεί το µέλλον στο χειρισµό τέτοιων συσκευών. Σας προειδοποιούµε πως από τη στιγµή που συνηθίσετε τις ευκολίες ενός τέτοιου interface, δε θα µπορείτε να γυρίσετε στα "απλά" touchpads...

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχει επίσης ένα project στο code της Google, το οποίο ονοµάζεται two-finger-scroll [code.google.com/p/two-finger-scroll], και προσφέρει εξίσου χρήσιµες λειτουργίες. Για την ώρα παρέχει το two finger scrolling, το οποίο επιτρέπει να κάνετε scroll ακουµπώντας και σέρνοντας και τα δύο δάχτυλά σας οπουδήποτε στο touchpad, αλλά και το two finger tapping, που δίνει τη δυνατότητα να εξοµοιώσετε οποιοδήποτε κλικ του ποντικιού. Και αυτό συνεργάζεται µόνο µε touchpads της Synaptics.

Tips & Tricks

Μπορείτε να βρείτε τους επίσηµους drivers της Synaptics στη διεύθυνση: www.synaptics.com/support/drivers.

Σχόλια